De ljusa nätterna

IMG_15_51160

Det finns många roliga traditioner i Sverige, men en som jag tycker alldeles särskilt mycket om är midsommarafton. Då vet man att ljuset kommer att hålla en uppe hela natten, sommarkänslan kommer att bevaras trots spöregn och morgonen blir nästan magisk i sitt ljus.

Jag är lite av en romantiker (som ni kanske har märkt). Det var därför underbart att få åka tillbaka ut till min vän Ida i Köping och hennes familjehem i år igen. Det är nämligen svårt att hitta en mer romantisk plats att fira midsommar. Här ute har hennes släkt bott sedan 1600-talet, generationer har trampad samma stigar och sett ut över sjön som ligger strax bredvid. På tomten står ett vackert hus från 1700-talet med välbevarade väggmålningar (klicka och se här bara). Och utanför köksfönstret glittrar vattnet. Det är så himla fint!

IMG_4605 IMG_4590 IMG_15_51036

När vi kom fram blev det sillunch och kransbindning. Jag är inte bortskämd med heminlagd sill, så det var rena lyxen! Visste ni förresten att sillen drar sig undan från kusten i perioder. I början av 1800-talet så försvann de från den Bohuslänska kusten och var borta i nästan 50 år! Men när den kom tillbaka blev maten superpopulär och ”Sill och nubbe” blev ett måste för 1800-talets badgäster. På så vis etsade sig traditionen fast.

Efter lunchen gick vi till ängarna och plockade famnarna fulla med blommor, medan Idas granne spelade fiol i bakgrunden. Idas mamma berättade att så mycket ängsblommor som fanns nu hade hon inte sett på flera år.

IMG_15_51231IMG_15_51200

Och när kvällen kom så åkte vi till den årliga midsommarfesten som har funnits i nästan 20 år. Badtunna, dansgolv och flera generationer samlades. När solen knappt snuddade horisonten för att sedan åka upp igen så kände jag att det är precis så här det ska vara. Hundra år av midsommarfirande har slipat traditionen så att den nu visar sin bästa sida. Och regnet som smhi varnade om? Inte en droppe föll på oss, förutom när vi tog oss hem 5 på morgonen. Och då satt vi redan i bilen.

Jag fick dessutom höra rykten om många bra loppisställen i Köping. Så det blir nog ett till besök väldigt snart, för då ska det fyndas!

IMG_15_51419 IMG_4770 IMG_4735

IMG_4919 IMG_4929