Dags för Kakkväll!

IMG_5517om
Nedersta fotot: Michaela Lindén

IMG_2117om IMG_2123 IMG_2091omÄntligen var det dags! Ingenting lyser upp en hösten så bra som en strålande Kakkväll!

För ungefär sju år sedan fick jag idéen. Jag ville samla alla mina kamrater hemma där jag bodde med min mamma, men jag ville inte ha någon fest i hennes lägenhet. Jag ville att vi alla skulle samlas över någonting mysigt.

Jag har alltid älskat kakor och mitt tedrickande är nog det närmaste som jag kommer ett beroende. Så nu skulle det banne mig bli Kakkväll! Här skulle vi träffas hela gänget, dela våra bakverk och få ont i magen tillsammans.

På Kakkvällen får man bjuda på vad man vill i bakningsform, inget är för litet och inget kan bli för mycket! Det är någonting fint med att alla har engagerat sig och förmodligen stått med smet och kladdkak över hela sig kvällen innan. Vi har Kakkvällen ungefär två gånger om året i huset där jag bor. På somrarna är vi ute i trädgården under öppen himmel. Vi lägger ut stora kuddar på gräsmattan och dukar upp ett bord proppfullt med allas smaksensationer. Där sitter vi tills solen går ner och stjärnorna kikar fram. I körsbärsträdet hänger vi upp lyktor som lyser upp sommarnatten.

Men ingenting kan vara mysigare än att samla in sina vänner en sen höstnatt. Då lägger vi ut kuddar i det stora rummet hemma. Hela golvet kläs med sittdynor och vackra filtar. Blommiga dukar skyddar bordet och kakfaten ställs upp. Här sitter vi medan sockerchocken går i vågor. Tillsammans blir vi lite speedade och sedan faller man nästan i koma. Sen börjar det om.

IMG_2148om IMG_2135

I år experimenterade jag fram chokladpajen som ni ser på bilderna högst upp. Varför ha en paj med frukt och bär, när den kan vara fylld till toppen med choklad? Jag hittade ett recept som var ganska diffust, speciellt för en sån som mig som aldrig har gjort ett ordentligt pajskal förut. Men jag tog mig an det, och fem chokladkakor, 5 dl grädde, florsocker och smör senare blev det en fantastisk skapelse!

Gusten ville göra munkar som han hade sett sin mormor göra när han var liten. Det var alltså första gången som vi friterade någonting i köket. Första munken åkte i den heta oljan och kom ut, som ja en munk! Och riktigt goda var dom! Det stod dock att det skulle ta 1,5 timmar att göra dom men med en dubbel sats så tog det 6 timmar. Och min chokladpaj tog också en himla massa tid, för pajskalet skötte sig inte som det stod i receptet. Men smaskigt blev det!

Utöver det kom folk med stora plåtar fulla med brownies, blondies, cupcakes, havrekakor, chokladkakor, chokladtårtor, jordnötskakor, vaniljrutor, gifflar, chokladbollar, hallonmuffins, citronpaj och mängder med andra godsaker!

Så vi fick en natt med te och socker. Vi tog fram alla våra kakfat, alla våra muggar, den finaste loppisduken och alla våra lyktor. Det var en storslagen natt som slutade kl 02.00 i sockrets anda!

IMG_2003 IMG_2028 IMG_2105om

 

Mitt recept: chokladpaj

Skalet:

6 dl vetemjöl
200 g smör
4 msk crème fraiche
2 nypor salt

Fyllningen:
5 dl grädde
500 g mörk choklad (75 %), 50 g ljus choklad

1 dl florsocker
100 g smör
2 apelsiner

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser till pajskalet. Hacka smöret i bitar så att det lättare blandas med resten av ingredienserna. När det ser ut som en deg kan du börja forma den med händerna. Mjöla bordet och kavla ut degen så att den blir ca 4 mm tjock och har en rund form. Lyft försiktigt upp den och lägg den i pajformen. Om du har en djup form så tryck försiktigt in degen i botten. Låt den sen stå i formen stå i frysen i cirka 20 min. Nu kan du förgrädda skalet. Jag gräddade skalet i ca 15 minuter i 200 grader, men se till att hela tiden hålla ett öga på den i ugnen.

För fyllningen så kokar du upp grädden, rör ner all choklad, florsocker, apelsinskal och lite apelsinsaft. Smaka av. Låt smeten svalna och häll sedan över den i pajskalet. Smält ner den ljusa chokladen med lite grädde. Pynta chokladpajen med en ljus chokladslinga. Låt stå kallt ett par timmar innan servering.IMG_2080