Bli klassiskt stilig!

IMG_3767om

I fredags var det riktigt busväder ute. Men det hindrade inte oss! Gustens bror var på besök och han var ute efter gamla hederliga kostymet i tweed, stiliga herrskor och andra fantastiska herratiljerarer.

Så det blev en fantastisk rundvisning på herrbutiker som jag måste rekommendera för den som gillar en gammal hederlig stilig klädsel. Den första butiken var den mest underbara. På Tweed Country Sports hängde tweedkavajer från golv till tak. Det var en liten butik, men så mycket det fanns! Snygga ullkostymer koftor, herrslipsar, hängslen och flugor! Tack och lov att jag inte var ute efter någonting och att min tweedgarderob redan är fullproppad – för här fanns allt man kunde önska sig. Visserligen är det inte vintage eller second hand så det kostar därefter.

Men om man vill hålla i plånboken så kan man komma in hit för att få inspiration och expertis. Herren som jobbade var ypperligt stilig i sin mustasch och han visste vad han talade om. Här mättes det noga ut, och behövde man hjälp med att fixa till en kostym så att den satt perfekt så var det inga problem.

IMG_3742om IMG_3722om IMG_3719

Sen var vi inne på en butik som hette Jupiter. Ett underligt namn på en sådan stilig affär. Här fanns också kostymer, jackor, kappor, läderhandskar och superfina flugor. Mycket var märkesvaror, så det kostade men förhoppningsvis var det riktigt fin kvalité. Jag kunde se på Gusten och hans bror att det var svårt att slita sig.

Tillslut gick vi till den lilla skobutiken Skoaktiebolaget. Snacka om en gedigen miljö. Vackra läderskor stod uppstaplade i den smala butiken och killen som jobbade hade ett finns hederligt förkläde på sig, ungefär som hos en grosshandlare på 1920-talet. Han var någonting utav en skoexpert. Som sagt, det kostade självklart en hel del, men man kan ju alltid drömma. Jag fick nästan känslan av att jag var i 1930- talets paris.

En annan butik som jag personligen tycker mycket om när det kommer till herrkläder är Herr Judit som finns både vid Hornsgatan, Sibyllegatan och Brandstationen. De har fantastiska vintageplagg och ett väldigt fint utbud. Vill man ha någonting riktigt gammalt så är Epok – Antik och Kuriosa vid Odenplan fantastiskt för både herr och dam – här finns det antika gömmor.IMG_3749om IMG_3727om

Själv känner jag att jag har haft lite tur (eller kanske ett oändligt tålamod) när det kommer till min tweeduppsättning hemma. På fotot här nere kan man se några av vintageplaggen. Tweedcapen och hatten köptes på Kungliga Operans utförsäljning i höstas. De kostade 100 kronor styck och är handgjorda. Tweedkavajen är inhandlad via Blocket och sen kom dessutom med en tillhörande tweedkjol för 150 kronor. De underbara tweedbyxorna med hög midja köpte jag när Beyond Retro hade en utförsäljning i våras – för bara 200 kronor. Och de bruna läderkängorna var ett fynd från den turnerande loppisen On the flea för 50 kronor. Totalt blev det 600 kronor, vilket känns som en spottstyver om jag jämför med priserna i de fina butikerna!

Samtidigt (som vi alla vet) så tar det lite tid, säg några år, innan alla bitar var inhandlade. Men de bär ju också med sig sin historia, och bara det gör det värt allt letande.

IMG_14_40009om15