Äntligen tar pensionärerna över internet

mindcraft
Shura och Max gör roliga drinkar tillsammans i youtubeklippet "Grandma Plays Minecraft and Mixes a Creeper Cocktail: Cooking With Shura!"

Häromdagen satt jag och åt frukost vid TV:n. Oftast får man nöja sig med lite ytliga program om skönhetsoperationer eller matlagning – men till min lycka möttes jag av något helt annat. Ett äldre, glatt ansikte lyste upp när jag slog på TV:n. Det var pensionären Shura som var med i dokumentären Pantertanter och krutgubbar: Youtube

Det var en varm dokumentär där man fick möta äldre pensionärer som tidigare aldrig hade varit ute på internet (du kan se ett klipp ovan). De hade inte använt youtube, facebook, mejl eller några av alla ”nymodigheter” som dök upp efter att de gått i pension. Tillsammans med ynglingar i tidiga 20-årsåldern fick de nu se hur internet fungerade, vad man kunde göra och hur man skapade en egen youtubefilm som kunde nå ut till resten av världen. Och vilken resa det blev!

Det härligaste var att få se ett program där generationer möter, lyssnar och lär känna varandra. Eftersom vi lever så isolerade idag så får folk i olika åldrar sällan möjlighet att mötas. Men när det händer så är det magiskt.

Tillsammans skapade de youtube-filmer där tanterna och gubbarna berätta om sina knep och knåp, livserfarenheter och tokerier. Klippet, som går att se här högst upp, är ett klipp från den youtube-kanalen som pensionärerna och ungdomarna skapade tillsammans. Där ser man när Shura visar hur man kan laga lunch med majs i vattenkokaren och hur man gör varmamackor med ett strykjärn. Nedan kan ni kika på ett annat klipp där Petra som är 92 år gammal berättar om sina bästa restips, baserat på hennes egna livserfarenheter.

Hela dokumentärfilmen (som gjorde att jag bubblade av skratt till frukost) går att se på SVTplay om man klickar här. Jag hoppas att ni får en lika härlig stund som jag hade!