Antikmässans otippade fynd!

IMG_7296
De underbara kvinnorna Barbro, Eva och Margareta från Teda art project och Lata Pigan!

IMG_7143 IMG_7108

Den stora Antikmässan i Älvsjö pågår under helgen. Här finns stora oljemålningar med pampiga guldramar, 300 år gamla byråer och utsmyckade möbler. Men även en hel drös av små, underbara, otippade fynd!

Igår steg jag upp för att bege mig till de stora salarna på Antikmässan som just nu är fyllda med historia. Jag trodde att jag skulle möta montrar med vackert uppställda möblemang. Lite som på IKEA, fast stiligare och mer levande.

Men det fanns till och med mer än så. Jag och min vän Carl Johan förstod snart att längst bak i salen så fanns stånden som är fulla med excentriska prylar, gamla reklamskyltar, roliga leksaker och kläder. Här fanns de otippade fynden!
IMG_7202 IMG_7136


I fem timmar vandrade vi runt i gångarna som ibland påminde mig om den magiska antikmarknaden utanför Paris, Les Puces de Saint-Ouen. Jag hittade vackra handgjorda handskar, parfymflaskor från början av sekelskiftet, 1950-talsklänningar och vackra smycken. Och självklart porslin och skapelser från kända designers och konstnärer. Rörstrand, Lisa Larsson och Berså fladdrade förbi.

Vi stötte på en enorm maskindriven giraff, alla möjliga slags änder (det är den nya trenden), en gunghäst-trehjuling och åldrande boxningshandskar. Det slog mig att Antikmässan inte bara ger en chansen att få se riktigt gamla, vackra möbler i montrar. Här kan man få uppleva nostalgi, köpa hem saker man hade hemma när man var barn och hitta udda porslin som ens samling suktar efter.

IMG_7117 IMG_7160

Tillslut fann vi även min favoritsektion; vintagekläderna. Jag stötte på Lata Pigan, en fantastisk vintagebutik i Enköping som har både vintagekläder, möbler och porslin. Och speciellt kan de allt om vintagetyg från 50-, 60-, och 70-talet. Det är också dom som håller i Vintagekursen i slutet av februari! Det är den kursen som jag tipsade om tidigare, där man kan få lära sig allt om klädhistoria under 1900-talet, få hjälp med att datera sina plagg och förstå hantverket bakom dom. Jag fick även träffa kvinnorna bakom Teda Art Project som har fantastiska sykurser! Bland annat kan man få ta med sig sitt favoritvintageplagg och få det omsytt så att det sitter som en smäck. Eller så kan man få sy upp en kopia av plagget så att det passar ens egen kroppsform. Perfekt om man har en klänning där hemma som är alldeles för liten, för kort eller för stor.

Bredvid stod även underbara butiken Epok – Antik och Kuriosa och visade upp sina makalösa kläder. Här fanns till exempel en bröllopsklänning från 1920-talet med släp, tjusiga spetsar, 1960-talsklänningar och hattar. Och så såg jag mina andra favoritbutiker Herr Judit, second handen Lisa Larsson.

Antikmässan bjöd alltså på både överraskningar och historia. En perfekt mix av antikviteternas finrum och spännande fyndrum som gör att det kliar i fingrarna. Så om du är i närheten idag eller imorgon så missa det inte.

 

IMG_7270
Den strålande ägarinnan till Epok – antik och kuriosa. Alltid lika fabulös!IMG_7241IMG_7195 IMG_7251