Allra godast var mammas kringlor

Allra godast var mammas kringlor

Gunilla Jarlid i Stockholm berättar för Minnenas Journal om sin mamma Astrid som gick i hushållsskola på 1930-talet.

”Min mamma Astrid Nilsson var yngst av nio barn i den småländska bondefamiljen som bodde på en gård några mil från Växjö. Alla hade fullt upp med olika sysslor och mor Emilia tyckte kanske att det blev för mycket att lära upp dotter nummer sju i bakning och matlagning. Astrid fick gå på hushållsskolan Margaretaskolan i Jönköping. En stor del av recepten i den svarta vaxduksboken är nedskrivna under tiden där. 1926 reste Astrid till en syster som bodde i Stockholm. Där arbetade hon en tid som servitris på ett kafé i Vitabergsparken. Mamma bakade ofta och hade alltid flera sorters kakor redo för kaffegäster. Godast var kringlorna gjorda på vetemjöl, hjorthornssalt och sur grädde.
Inskickat av Gunilla Jarlid, Stockholm

Astrid Nilssons klass på hushållsskolan Margaretaskolan i Jönköping år 1930.
Astrid Nilssons klass på hushållsskolan Margaretaskolan i Jönköping år 1930.

Fina kringlor

150 g smör
¾ dl strösocker
2 dl gräddfil
5–6 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt

Till pensling

1 ägg
Pärlsocker

1. Rör smör och socker poröst.
2. Tillsätt gräddfilen. Blanda vetemjölet med hjorthornssaltet och rör ner det i smeten. Blanda alltsammans till en deg.
3. Rulla ut den till mycket tunna längder. Skär 15–20 cm långa bitar och forma dessa till små kringlor. Pensla kringlorna med uppvispat ägg och doppa dem i pärlsocker.
4. Lägg kakorna på smord plåt och grädda i ugn vid 225 grader cirka 8 minuter. Låt kakorna kallna på galler.

Receptskatt som används än i dag.
Receptskatt som används än i dag.
Astrid Nilsson, till höger i bild, fick jobb som servitris på serveringen i Vitabergsparken på Södermalm.
Astrid Nilsson, till höger i bild, fick jobb som servitris på serveringen i Vitabergsparken på Södermalm.