Ålderdom och makalösa smycken

IMG_7066
En del av utställningarna på Nordiska Museet.

Våren är en perfekt tid för museer! Det är tillräckligt vackert väder för att man ska vilja ta sig ut, men tillräckligt kyligt för att man ska vilja smita in någonstans.

Jag och mina vänner tog oss till Nordiska Museet för någon vecka sedan och det var verkligen vår i luften! Många av utställningarna som finns bakom dessa vackra portar är fantastiskt roliga. De handlar om allt från historisk inredning, matkultur genom tiderna till kläder och vackra smycken.

En av utställningarna som pågår just nu, Gamlingar, handlar om ålderdom. Här får man höra om hur det var att åldras förr och hur det är att åldras i Sverige idag. Det är viktiga frågor, och de har en hel del spännande saker att titta på. På utställningen fick man bland annat kika på olika hjälpmedel från 1800-talet till idag. Jag fick till exempel se en hörtratt som användes som hörapparat (det känns ju inte som att de kan ha varit supereffektiva.) Och här är en målning som visar hur man tänkte att livets gång såg ut för en kvinna, år 1906:

 

n1_04183_foto-nordiska-museet
Livets trappa. Tillverkad av Leiber, troligtvis från 1906. Foto: Nordiska museet.

Eftersom utställningarna är ganska små så hann vi kika in i flera olika rum. På utställningen Smycken fanns det helt otroligt vackra halsband, ringar, armband och manschetter från 1500-talet till idag. De presenterades tillsammans med små historier. Vi fick veta att ett svart och pråligt smyckessätt hade används av en kvinna som var änka i 54 år. Hennes man hade dött tidigt ute på sjön. Man kan tänka sig att med det där pråliga smyckessättet kunde hon vara fin, trots sin svarta klädsel.

Sen såg vi utställningen Modemakt som vägledde en genom modets nycker från 1700-talet fram tills 1960-talet. Jag blev mest förtjust i de gamla 1700-talskorsetterna! Här fanns även de som plattade till brösten för 1920-taletsidealet och till och med korsetter för barn.

När vi var klara och solen gick ner så gick vi till en jazzbar i stan. Ett otroligt intimt och mysigt ställe, där jazzbandet stod nära borden och folk i alla åldrar samlades. Det blev en fantastiskt mysig dag.

IMG_7076

skrin-8-2-2
Foto: Mats Landin, Nordiska museet.