8 mysiga julmarknader!

Retro julmarknad
Fynda på julmarknaden precis som förr! Fotot är taget år 1945. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Äntligen börjar stämningen sprida sig. Mörkret faller och det börjar bli dags att ställa fram adventsljusen. Själv har jag en fin stor träljusstake i fönstret på söndag, min mormors gamla.

Till julen tillhör de fantastiska julmarknaderna! Vi har alldeles för lite julmarknader nu för tiden tycker jag. Jag älskar att andra bland doften av kyla och brända mandlar, glögg och kanel. Det är så mysigt. Så helgen har en hel del att bjuda på. Här har vi några pärlor till marknader som inte bara bjuder på julstämning utan även kan ge gammeldags miljöer, slott och lite antikt:

1. Jul med de kungliga hästarna:

Vill du fynda ljuvliga julklappar och samtidigt hälsa på de kungliga hästarna? Då ska du inte missa denna helg när Hovstallet öppnar upp grindarna till sin julmarknad. Här kan du även spana in de vackra, kungliga vagnarna, smedjan som fortfarande är igång och se historiska uniformer samtidigt som du får ta dig en julskinkemacka.

2. Hågelby – jul vid dansbanan:

29-30 november öppnar den vackra gamla herrgården Hågelbyparken i Botkyrka upp sin dansbana för en magisk julmarknad. En herrgård har stått här i flera hundra år och ser idag exakt ut som den gjorde när det byggdes om år 1911! Här finns det alltid en massa nostalgiklassiker på loppisborden och vackert hantverk. Det är utomhus men under tak och det har mycket kärlek och värme. Så pälsa på dig och njut av den fina gården. Och vill du ha en bit att äta så går det alltid att gå in till restaurangen på herrgården för en bit mat.

3. Gamla stan – en av Europas bästa:

En riktig stjärnmarknad är Stortorgets julmarknad i Gamla Stan i Stockholm. Den har listats som en av de 10 bästa julmarknaderna i Europa! På Stortorget ligger den historiska känslan tät och bidrar till den traditionella julmarknaden. Det är alltid underbart att spatsera förbi. Julmarknaden öppnades redan förra helgen och har öppet varje dag till dagen innan dopparedagen!

4. Pampiga Kalmar:

Från 27 – 30 november blir det julmässa på slottet i Kalmar! Detta pampiga slott bjuder på hantverk, slöjdare och härlig julmat från hela Sverige. Och på lördag kommer jultomten och hälsar på!

Jul på Kalmar slott
Julmarknad vid vackra Kalmar slott. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

5. Skansens fina julmarknad:

I år firar den gammaldags julmarknaden på Skansen 111 år! Marknaden öppnar nästa helg och har öppet alla adventshelger fram till jul! Här kan man kanske inte fynda loppisprylar men det är fullt av jultraditioner och härliga presenter och pynt som vi hade förr. Hör om hur vi bodde förr, lyssna på spelmännen, hör hur vi brukade fira jul förr och smaka på godsaker. Du kan också pyssla i julverkstaden och stöpa dina egna stearinljus. Här snackar vi julstämning!

6. Katrinetorp – julmarknad i 1800-talsmiljö:

Den 5-7 december är det en vacker julmarknad på Katrinetorp. En gård som uppfördes under det tidiga 1800-talet och som andas historia. Här kan man hitta både antikviteter, godsaker och hantverk. Det är något man inte får missa!

7. Heagården –  antikt, historia och hantverk:

6-7 december är det dags för en julmarknad i vackra Heagården i Skåne. I en stor bondgård som byggdes år 1862 och som idag är museum så kan man fynda både antika saker och traditionella presenter. Det blir ponnyridning och självaste jultomten kommer på besök. På museet går det att se både hur man bodde förr, kika på polismuseet, brandkårsmuseet, skomakarverkstaden, snickarverkstaden, smedja och gamla lantbruksmaskiner.

8. Jul och antikt i gruvan: 

Vem vill inte lämna sin önskelista till gruvans egna tomtar och samtidigt kika på antikviteter, vackra fårskinn och hantverk från över 170 utställare? Den otroliga julmarknaden vid Falu Gruva står på ett 1000-årigt industrilandskap och är öppet en enda dag, den 7 december. Känn den underbara julstämningen!

 

Retro jul
På Skansen har man firat jul länge! Här pysslar två barn på Skansen år 1939. Foto: Sjöberg Bildbyrå.