1940-talets vilda ungdom!

GÖTGATAN
Skådespelarna Bahador Foladi och Sanna Sundqvist . Foto: Roger Stenberg

Har du hört om kravallerna år 1948? När ungdomar mötte poliser med batonger på Götgatan i Stockholm.

Just nu pågår en pjäs på Dramaten som handlar om just den tiden. Om ungdomarnas utanförskap, 40-talets Stockholm, söderbornas frustration och föraktet emot de som föraktade dom.

Jag hade turen att få bli bjuden till Dramaten för att kunna se Götgatan. Pjäsen lät publiken möta det då fattiga området i Stockholm: Södermalm. Det området som ingen ville beblanda sig med. Det området som aldrig blev inbjuden till någonting och som inte kunde bjuda på något.

På den här tiden bodde familjerna i trånga lägenheter längs kvarteren och det var bara ute på gatorna som ungdomarna kunde hitta gemenskap i varandra.  Resten av Stockholm stängde dörren, så söderborna fick skapa sin egen tillvaro och sitt egen dansställe eftersom de inte fick komma in på Nalen. 

GÖTGATAN
Foto: Roger Stenberg

Men år 1948 kom polisen till Götgatan. De mötte ungdomarna med batonger och det blev bråk på hemmaplan. 

Kravaller mellan ungdomar och poliser är ingenting nytt. Samma sak tycks ha upprepats många gånger med nya generationer. Tänk till exempel på Hötorgskravellerna år 1965, Kungsträdgårdskravallerna år 1987 och upploppen i Husby för bara några år sedan. 

Götgatan får en att både le och haja till. Om du är i Stockholm under våren så se till att beställa en biljett! Stylingen på skådespelarna kunde ha varit mer tidsenliga enligt min smak, men historien är värd att berättas.

Vill du se de riktiga ungdomarna från 1940-talet? Missa inte det här klippet där man får besöka deras klubb.

Tycker du att de ser farliga ut?