1900-talets heta trender

ex3_lowres
Det var viktigt med hatt! Foto: Sjöberg Bildbyrå.

 

Huvudsaken: Om man inte hade hatt så var man inte ordentligt påklädd. Under början av 1900-talet var stora hattar populärt för de damer som hade råd. De fick gärna dekoreras med alltifrån fjädrar till blommor och, dessvärre, uppstoppade fåglar. Stråhatten var också populär i både herrarnas och damernas sommargarderob. En enklare kvinna bar ofta sjalett över håret.

Och håret då? På den här tiden ville kvinnorna ha långt hår. Om man var under 18 år fick det gärna hänga fritt, men sen skulle det sättas upp. Många lockade kalufsen och sattes sen upp högt på huvudet med en uppsättning eller knut. På sidorna kunde man kammade till håret så att det stack fram under hatten. Klicka här för att se en instruktion om hur man gör en perfekt sekelskiftesfrisyr.SCAN0422rättutanramom fe_edwardian3

glassofashion3a
Amerikansk cykeldräkt, från tidningen Glass of Fashion, år 1898. Foto av: The vintage traveler.

Getingmidjan: Det var inte lätt att vara kvinna på den här tiden. Midjan skulle vara så lite som möjligt och till sin hjälp hade man korsetter. De snördes hårdare och hårdare under dagen så att man på kvällen kunde ha sin smalaste aftonklänning. I sömmarna till liven fanns dessutom valben insydda för att skapa rätt figur. Många kvinnor kunde få skador av de hårt snörda korsetterna och det fanns till och med en dräktreformrörelse som protesterade emot det ohälsosamma modet. Under 1910-talet började korsetten bli mjukare, resåren kom och kvinnorna sökte lite mer praktiska kläder som det gick att sporta i.

De vida höfterna: Kjolarna skulle vara långa och täcka benet ner till ankeln. Under slutet av 1800-talet fick höfterna gärna markeras med hjälp av draperingar som formades på baksidan. För att skapa vidd så använde man också flera underkjolar eller med en krinolin, en slags stålställning. Tillsammans med den snörda korsetten så skapade man en elegant, men ack så obekväm, s-siluett. Under början på 1900-talet förändrades siluetten till viss del och höfterna skulle inte markeras i lika hög grad. Kjolarna blev lite smalare i designen, men de var fortfarande långa och midjan var lika liten.

Vissa kvinnor hade även byxor! Det var inte vanligt, men under 1850-talet designade amerikanskan Amelia Jenks Bloomer ett par ankellånga puffbyxor som hade som en liten kjol ovanpå. På så vis gick det lättare att använda den då så moderna och populära cykeln.

SCAN0142rätt1ripped

Knäppa till: Livet hade flera delar och matchade ofta kjolen. Först och främst hade man den snörda korsetten. Ovanför korsetten bar man gärna en så kallad korsett- eller blusskyddare. Det var ett liv av bomull som skyddade korsetten från att smutsas ner av de andra kläderna. Toppen var ofta utan ärm och hade spets- och brodyrdetaljer. Ovanpå hade man en blus som knäppdes ända upp till halsen. Under sekelskiftet skulle den höga halskragen vara så stel som möjligt så man använde bland annat av metallspiraler för att få till den rätta formen. Ibland la man till en tjusig brosch för att pryda kragen.

Olika klänningar, olika tillfällen: En riktigt rik dam kunde ha många klänningar i garderoben, och alla hade olika stilar. Vad sägs till exempel om förmiddagsklänningen, promenadklänningen, visitklänningen, festklänningen, supéklänningen, baltoaletter och sommarklänningen?

SCAN0181

1900-1910menswear

 

Och för herrar: Under 1800-talet klädde sig herrarna gärna i frack, jackett eller bonjour. Sedan kom den populära tredelade kavajkostymen, där både byxor, väst och kavaj skulle vara i samma färg. Huvudet kunde även kläs av en cylinderhatt eller ett plommonstop. Under en somrig dag fick gärna den ljusa linnekostymen komma fram till stråhatten. Håret var ofta kortklippt och kammat åt sidan eller bakåt. Skägg var inte så populärt men vissa herrar bar en stilig mustasch. Som accessoar bar man gärna kravattplastrong eller fluga.

Attribut: Om man skulle på en promenad så fick gärna herrarnas promenadkäpp och damernas solparasoll följa med. På den här tiden ansågs det fortfarande vara fint att ha en blek hy, eftersom det visade att man inte behövde vara ute och arbeta under solens strålar.

Barnen då? Om ett barn skulle på söndagspromenad, så kunde hen ha på sig en sjömanskostym. Finns det någonting mer klassiskt?SCAN0167rätt

Järnvägsmuseum har haft syträffar och peppad hela året! Här kan du få fler tips på hur du kan klä dig, om du ska dit. Om du inte kan sy så är mitt tips att antingen hyra från kostymförrådet Independent Kostym i Stockholm. Man kan även kika vad Karl Gerhards Atljé har i sina gömmor. Det kan kosta lite att köpa, och det kan vara svårt att hitta passande plagg som är så gamla men jag vet att Old Touch och Epok – antik och kuriosa i Stockholm har en hel del äldre plagg för både damer, herrar och barn.

De svartvita och gulnade fotografierna här är mina släktfoton, de flesta är fotade av min gammelfarfar Woldmar Serrander under början av 1900-talet. (Hur cool är inte min gammelfarfars syster Eyvor, på foto nummer 2, med pipan i mungipan?) De andra inspirationsbilderna kan du klicka på för se var de kommer ifrån. För mer inspiration och tips, kolla in de här grymma kvinnorna i 1900-talets street fashion, och det här filmklippet om med arkivbilder från modet i Sverige under samma tid.

SCAN0274rätt SCAN0290rättom SCAN0330rätt

 

Hatten-3 Hattutställning-minstSFFf-1994291.00081900-tals-mode-2 SCAN0294rättom